İstanbul’da Durum Kritik: Barajlar Alarm Veriyor, Kuraklık Kapıda!

Ülkemizde sıcaklıklar mevsim normalleri üzerinde seyretmeye devam ediyor. İstanbul geçtiğimiz günlerde sağanak yağışa kavuşmuş olsa da barajların doluluk oranı yüzde 16’ya geriledi. Son yılların en düşük seviyesine gelen İstanbul barajları, kuraklık uyarısı veriyor.

Tüm Türkiye tarihinin en sıcak yaz aylarından birisini geride bıraktı.

Özellikle Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde üst üste sıcaklık rekorları kırıldı. İstanbul’da durum farksızdı. Güney ülkelerden gelen sıcak hava dalgaları bütün yurdu etkisi altına aldı. 

Sıcak geçen yaz mevsiminin ardından sonbaharda yağışların geleceği umuluyordu.

İstanbul sonbaharın gelişini yağışla karşıladı. Ancak sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam ediyor.

Yaz mevsiminde görülen sıcaklıkların ardından sonbahar da kurak geçmeye başladı. Havaların soğumasıyla İstanbul zaman zaman kuvvetli yağışlara teslim olsa da yağışlar, barajların doluluk oranına etki etmedi.

İstanbul’daki İSKİ ortalama baraj doluluk oranları 8 Kasım itibarıyla yüzde 16’ya kadar düştü.

Son senelerin en düşük seviyesini görenler barajlarda kuraklık ihtimali giderek artıyor. Her ne kadar İstanbul için kuvvetli yağış uyarısı verilse de, kuvvetli yağışlar barajların doluluk oranlarını artırmaz.

Kuvvetli yağışlar, hızla akışa geçtiğinden ötürü yeraltı sularını besleyemez. Aniden bastıran yağışlar, barajların havzasına katkıda bulunmaz. Öte yandan sıcaklıkların artması, ani yağışların oluşma ihtimalini de artıyor.

Kasım ayının geçmiş yıllardaki baraj doluluk oranlarına bakıldığında ise en düşük oranların bu sene yaşandığı görülüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul halkını suyu bilinçli kullanmaya ve tsu tasarrufuna davet ediyor.

İstanbul’un en çok düşüş yaşayan barajlarından bir tanesi de Sazlıdere Barajı oldu.

NTV’nin haberine göre, geçtiğimiz yıl yüzde 40 doluluk oranına sahip olan Sazlıdere Barajı, bu sene 2,27’ye geriledi. 

Sazlıdere Barajı’na İSKİ ekipleri tarafından Şamlardan su ilave edildiği belirtildi.

Normal şartlarda su dolu olması gereken yerlerde suyun tamamen çekildiği, vatandaşların ise bu alanlara girdiği görüldü.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir